Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Könyvajánlók

Az Ige asztalánál

Az Ige asztalánál : Szentírási elmélkedések a vasárnapi mise-olvasmányokról / Lukács László . — Budapest : Vigilia, 2009. — 456 p. ; 22 cm

Piarista iskolák érdemsorai, értesítői

A 18. század végétől adták ki Magyarországon az iskolai értesítőket. Ezekben a tanév végi vizsgákon elért eredmények alapján rangsorolva tüntették fel a diákok névsorát, a későbbiekben a tanárokat is felsorolták, s tudósítottak az év iskolai eseményeiről is. Az Entwurf és az újabb oktatási rendelkezések tovább bővítették az iskolai értesítők tartalmát. A 19. század közepétől egy tanár által írt tudományos tanulmánynak is szerepelnie kellett az értesítőben. Később az iskolai év eseményeiről, a szertárak, könyvtárak gyarapodásáról, az ösztöndíjakról, versenyeredményekről, a tanított tantárgyak tematikájáról is beszámoltak. A diáknévsorok is további adatokkal bővültek (ösztöndíjak, további tantárgyak érdemjegyei), és már nem tanulmányi eredményeik szerinti rangsorban, hanem ábécé rendben kerültek felsorolásra.

Ilyen módon az iskolai értesítő az iskolák történetének egyik legfontosabb dokumentuma, az iskolatörténet és pedagógiatörténet pótolhatatlan forrása.

A magyarországi piarista iskolák osztályszerkezete, az osztályok elnevezése a történelem folyamán többször is változott Ezekről a mellékelt táblázatban tájékozódhatnak. 

Könyvtárunk teljességre törekvően gyűjti a történelmi Magyarország területén egykor működött és jelenleg működő piarista iskolák érdemsorozatait és iskolai értesítőit. Az 1870-et követő évektől szinte teljes sorozattal rendelkezünk.  Hosszútávú céljaink közé tartozik, hogy ezeket a fontos történelmi forrásokat digitalizált formában honlapunkon közrebocsássuk és kereshetővé tegyük. A gdpr szabályok értelmében a digitalizált közzétételre csak 1948-ig terjedő időszakig vállalkozhatunk.

Az alábbiakban a saját  közgyűjteményekben elérhető iskolai értesítők adatait adjuk közre. A digitalizált példányokat az egyes sorokra kattintva tölthetik le. Az évek minden esetben a tanévek befejező évét jelentik (pl.: 1864/65  = 1965). Az interneten is elérhetőeket linkekkel jelöltük. Az értesítők nyitvatartási időben könyvtárunk olvasótermében hozzáférhetőek.

A digitalizált értesítők sorozatait egyben és iskolánkénti bontásban is közüljük. A listákat az alábbi linkeken érhetik el.

 

Beszterce

Budapest (Pest)

Buda (Jelenleg Egyetemi Katolikus Gimnázium)

Debrecen

Kalocsa

Kecskemét

Kisszeben

Kolozsvár

Korpona

Kőszeg

Léva

Máramarossziget

Mosonmagyaróvár

Nagybecskerek

Nagykanizsa

Nagykároly

Nyitra

Podolin

Pozsonyszentgyörgy

Privigye

Rózsahegy

Sátoraljaújhely

Selmecbánya

Szeged

Tata

Temesvár

Trencsén

Vác

Veszprém