Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A cseh Károli-Biblia

 A Biblj Swatá… [1596] Kralicei Bibliaként ismert a szakirodalomban. A Kralicei Biblia a cseh kultúrára gyakorolt nyelvi, vallási, irodalmi hatása hasonló, mint a németeknél a Luther-Biblia, az angolok Jakab király Bibliája, vagy hazánkban a Károli Gáspár által készített fordítás.

2022. 09. 22. – 09:16

"Experimentum", kísérleti fizika

A piarista rend oktatásának mindig fókuszában volt a természettudományos oktatás. A rendalapító, Kalazanci Szent József a szegény sorsú diákok nevelésében az írás és olvasás mellett a praktikus ismereteket, elsősorban a matematika oktatását kiemelten végezte. Kísérleti eszköz Nollet abbé könyvéből Ezt a hagyományt a piarista iskolák később is folytatták, és fejlesztették. A 18. században Itáliában a gimnáziumi oktatás legfelsőbb osztályaiban a filozófiai tanfolyamokon az un. új filozófiát oktatatták, mely Galilei, Descart, Newton, Leibniz művei nyomán kísérleti és gyakorlati fizika, matematika stb. oktatását jelentette. Bajtay Antal piarista, későbbi erdélyi püspök is a az "experimentális" (kísérleti) fizikát tanulta római tanulmányai alatt, és a Cörver testvérekkel együtt ezt próbálta átadni a pesti filozófiai tanfolyamon 1746-49 között. A tanításhoz pedig szükégesek voltak a témába vágó szakkönyvek. Bajtay Antal könyvtára nagy számban tartalmaz természettudományos munkákat. Közülük most egy gazdagon illusztrált fizikai kísérleteket bemutató szakkönyvet szeretnénk bemutatni.

Nollet fizikai kísérletekről szóló könyvének címlapja, és metszetes díszcímlapja Nollet, Jean-Antoine (1700-1770): Leçons de physique experimentale című 3 kötetes könyve Amszterdamban jelent meg 1745-ben. Fizikai kísérleteket, és kísérleti eszközöket mutat be. Nollet abbé francia katolikus pap, fizikus, aki papi működését felfüggesztette, és életét a tudományos kutatásnak és oktatásnak szentelte. 1738-tól a párizsi Tudományos Akadémia tagja, 1753-tól a párizsi egyetemen a kísérleti fizika professzora. Elsősorban az elektromosság kutatásával foglalkozott, de ő fedezte fel az ozmózis folyamatát is. Népszerűsítő előadásokat tartott ezeknek a műszereknek a gyakorlati használatáról. Ezeket nemcsak diákoknak, de az érdeklődő, művelt nagyközönségnek is szívesen mutatta be. Üzleti érzékére jellemző, hogy (1735-től) a kísérletek bemutatása után saját műszereinek saját maga által készíttetett másolatait árusította.

Jelen kötetünk is népszerűsítő kísérleti fizikai órák leírásával foglalkozik. Bemutatja a fizikai kísérleti eszközöket, és tanácsokat ad a használatukra.

Nollet emlékezetes kísérlete volt 1746-ban, amikor a leírások szerint kb. Kétezer szerzetest gyűjtött össze, és állított egy 1,6 km kerületű körbe, vashuzal darabokkal összekötve őket. Ezután ezen az emberi láncon keresztül vezette egy leydeni palack elektromosságát, és konstatálta, hogy minden ember nagyjából egy időben "reagált" az elektromos áramütésre. Ebből az elektromosság terjedésének nagy sebességére következtetett.

Kísérleti eszközök bemutatása

Baranya Péter

Esemény ideje
Kincseinkből
Be
2022. 09. 27. – 09:28