Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Könyvajánlók

Kávé, tea, csokoládé

A címben sorolt italok ma már természetes részét képezik az európai ember táplálkozásának. De ezek alapanyagai csak importcikként kerülhettek Európába, és ezért csak viszonylag későn kerültek be az európai ételkínálatba. A kávét az Európába betörő és Magyarország egy részét megszállva tartó törökök hozták Európába a 16. században. De a kávé kereskedelme a 17. század elején kezdődött velencei kereskedők közvetítésével. A tea és a csokoládé élvezete kicsit később, a 17. század közepén terjedt el Európában. Előbbi Kínából, az utóbbi pedig Dél-Amerikából. Először a jelentősebb gyarmatokkal rendelkező országokban, Angliában, Spanyolországban, Hollandiában lett népszerű, de hamar elterjedt egész Európában.

Ennek a kornak a tanúja könyvtárunk egyik kötete, Philippe Sylvestre Dufour (1622-1687) lyoni patikus, gyűjtő „Drey Neue Curieuse Tractätgen/ Von Dem Tranke Cafe, Sinesischen The, und der Chocolata” c. műve is. A mű első kiadása 1671-ben jelent meg. Könyvtárunk példánya kicsit későbbi, 1688-as kiadású. Dufour keleti ritkaságok iránt is érdeklődő műgyűjtőként, széleskörű kapcsolatokat épített kiutazókkal, világot látott, magas rangú személlekkel. Így levelezésben volt Athanasius Kircher jezsuitával is. Valószínűleg ez is közrejátszott témaválasztásában. Jelen munkája a teával, kávéval és csokoládéval mint gyógyító italokkal foglalkozik. A gyógyító hatások mellett az elkészítésükkel is foglalkozó kötet négy szép metszetet is tartalmaz. Az egyes fejezetek elején az érintett növényt mutatja be egy-egy a termőterületre jellemző „bennszülöttel”. A címlap elé kötött metszeten pedig egy asztal körül jelenik meg a három ital képviselője: a török kávéivó, a kínai teázó, és a dél-amerikai indián.

 

 

 

A szerzetesi életben is hamar megjelentek ezek az italok. Főként a kávé terjedt el gyorsan. Elsősorban a szemlélődő életmódot, a hajnali matutinumot rendszeresen végző rendek között. A biológiát is oktató piaristák között többen végeztek komolyabb botanikai kutatásokat. Ezek között van Katona Dienes [Dénes] (1782-1874), aki a sátoraljaújhelyi piarista rendházban töltött szolgálati ideje során, rövid nyomtatott tanulmányban foglalkozott a "kávéfával" és annak termesztésével is : Katona Mihály Dienes:  A kávéfának tökélyes megismertetése. - Sátoralja-ujhely : Weisz Mór, 1868. Egy másik munkájában a tea termesztésének lehetőségével foglalkozik: Értekezések a szelíd gesztenyefáról, a borok királyáról, a magyar theáról és indigóról. - S.Patakon : Nádaskay András, 1850. Mindkét kötet letölthető honlapunkról a linkekre kattintva.

Esemény ideje
2022. 09. 15. – 14:19