Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Biblia Parisiensis (XIII. század közepe)

Könyvtárunk egyik féltett kincse, legrégibb kéziratos kódexünk az ún Biblia Parisiensis. A kötet a XIII. század közepén készült párizsi kódexmásoló műhelyben. Íróanyaga nagyon finom vékony pergamen (velum). A szöveget ún. littera parisiensis írással valószínűleg egy személy írta. A kódex elején megcsonkult, a hiányzó két levelet (Szt. Jeromos bevezetése a Vulgata szövegéhez) a 19. század elején, az újra kötéssel egy időben pótolták, és littera parisisensist utánzó írással kiegészítették.

2023. 01. 14. – 22:09

Az Egyház „két tüdővel” lélegzik - Szent II. János Pál pápa

A Pecserszka lavra, ismertebb nevén a kijevi Barlangkolostor a keleti szláv keresztény szerzetesség bölcsője és egyik fontos központja mind a mai napig, mely a 11. század közepétől szolgálja Krisztus ügyét. Az itt élő szerzeteseknek köszönhető, hogy a kijevi Rusz területén elterjedt a kereszténység és ebben szerepe volt egy magyar szerzetesnek is, Mózesnek, akit az orthodox egyház szentként tisztel testvéreivel, Györggyel és Efrémmel együtt. Róluk, a három magyar fivér legendájáról a link alatt olvashatnak. Magyar Szent Mózes a hagyomány szerint a harmadik lakója volt a kolostornak. A közösség a 17. században könyvnyomdát alapított és kiadványaik a Magyar Királyság területeire is eljutottak.

Könyvtárunk egy ilyen igazán ritka kötetet őriz, amit 1738-ban adtak ki Hilarion archimandrita vezetése idején ószláv nyelven, illusztrálva, Matvoslov címen. A könyv egy mindössze 10 cm magas, pici imakönyv, ami tartalmazza a legfontosabb imákat, istentiszteleteket, vásár- és ünnepi énekeket. Egyik oldalán az Istenszülő Szűz Máriának szép ábrázolását láthatjuk. Az Istenszülő Szűz ábrázolása Egykor gondosan díszített kötése mára nagyon megkopott. A kötéstáblákat egykor a feltámadt Krisztus (első tábla) és az Istenszülő Szűzanya (hátsó tábla) egészalakos vaknyomásos képei díszítették, melyek mára szinte teljesen eltűntek. A kötet tábláit kagylódíszes réz csatok fogják össze. A lapok éleitt aranyozással díszítették. A  kötet possessori bejegyzése szerint Bajtay Antal erdélyi püspök, piarista szerzetes tulajdona volt és halála után került a pesti rendház könyvtárába.


Boros Gergely

Esemény ideje
2022. 09. 16. – 14:40