Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

A kassai Korán

A piarista rend alapításától fogva nyitott volt a változó világra és kereste azokat az eszközöket, amivel a gyermekek nemcsak jobb emberek, hanem jobban felkészültek is lehettek, mint kortársaik. Ezen módszerekkel megismerhették az őket körülvevő világot, megfelelő tudásra tehettek szert, amivel eligazodhattak Isten teremtett világában. Ehhez jól felkészült, széles ismeretekkel rendelkező, az új módszerekre nyitott, bátor tanárokra volt szükség.

2022. 09. 29. – 09:32

Könyvajánlók

Both Ferenc piarista kötetének bemutatója március 11-én

A Piarista Rend Magyar Tartománya szeretettel meghívja Both Ferenc piarista, a temesvári piarista gimnázium egykori igazgatója könyvének bemutatójára.

Időpont: 2016. március 11., péntek, 17 óra

Helyszín: Piarista Gimnázium tanácsterme

(1052 Budapest, Piarista utca 1., II. emelet)

Both Ferenc SchP: Ötven év a temesvári piarista gimnázium történetéből (1885–1935)
sajtó alá rendezte Sas Péter

Sorozat: (Magyarország piarista múltjából, 9)

A megjelenteket köszönti Labancz Zsolt tartományfőnök.

A könyvet Sas Péter szerkesztő, képanyagát Koltai András levéltáros, sorozatszerkesztő mutatja be.

Részlet a könyv fülszövegéből:

"A minisztert és kíséretét az igazgatói irodába kísértem. A békeszerződés az íróasztalomon feküdt. ... A főigazgató a miniszternek jelentette, hogy ez a békeszerződés szövege, amire indulatosan kikapta azt a főigazgató kezéből, s az asztalra vágta. Bukaresti kísérete felháborodással jegyezvén meg, micsoda impertinencia, hogy én akarom megmagyarázni a miniszternek a békeszerződést, a helyzetet még jobban elmérgesítette. Távozásakor kijelentette, hogy a jövő tanévre német tanulókat nem szabad felvenni, s elrendelte a szertárak, osztályok párhuzamos román felírásait, ellenkező esetben be fogja zárni az intézetet. ... A zsidó líceumban kijelentette, hogy jövőre csak románul taníthatnak. ... Az iskolanővérek tanítása ellen erős szavakkal kelt ki, s őket teljes zavarba hozta."(1922. május 25.)

2016. 02. 25. – 16:22