Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Biblia Parisiensis (XIII. század közepe)

Könyvtárunk egyik féltett kincse, legrégibb kéziratos kódexünk az ún Biblia Parisiensis. A kötet a XIII. század közepén készült párizsi kódexmásoló műhelyben. Íróanyaga nagyon finom vékony pergamen (velum). A szöveget ún. littera parisiensis írással valószínűleg egy személy írta. A kódex elején megcsonkult, a hiányzó két levelet (Szt. Jeromos bevezetése a Vulgata szövegéhez) a 19. század elején, az újra kötéssel egy időben pótolták, és littera parisisensist utánzó írással kiegészítették.

2023. 01. 14. – 22:09

Könyvajánlók

„Gyűjtsük össze a forradalom dokumentumait!” – 1956 a sajtó tükrében

„A magyar forradalom győzelme a világtörténelem egyik legváratlanabb és legnagyszerűbb eseménye. Hosszú éveken át ad majd reményt és mutat utat azoknak, akik reménytelen nyomorúságukban szabadabb és emberibb életre vágyódnak. De félő, hogy az, amit a forradalom napjaiban átéltünk, hogy az, ami ma még az élmény hitelességével és élességével él bennünk, az idők múlásával emlékké halványul, mondákká, legendákká ködösül” – e felhívással fordult olvasóihoz a Petőfi Párt (Nemzet Parasztpárt) napilapja, az Új Magyarország 1956. november 3-án. Kérték, hogy minden dokumentumot, képet, újságot az Országos Széchényi Könyvtárnak juttassanak el. A Piarista Központi Könyvtárban egy rendkívül értékes sajtógyűjteményt őrzünk, az atyák az 1956-os eseményekkel kapcsolatos újságokat, röplapokat összegyűjtötték. Ezekből készítettünk a diákoknak egy válogatást!

A kiállításban egy bő válogatás szerepel az október 23-tól kezdve november 4-ig megjelent újságokból. Forradalmi lapok, kommunista lapok éppúgy helyet kapnak a naponként rendezett bemutatóban, mint megyei és külföldi tudósítások. Külön kiemeltük az oktatással kapcsolatos eseményeket. November 3-i elképzelések szerint az oktatás jelentős reformokkal indult volna újra november 5-én, hétfőn. Az orosz nyelv mellőzése mellett javasolták például a – orosz nyelvészekhez köthető – nyelvelmélet elhagyását, a Szovjetunió történetének más európai országokhoz hasonló mélységű tanítását, a hittan újbóli bevezetését. Kérték, hogy a megsérült iskolákban is mindenképpen induljon meg a tanítás. A budapesti gimnázium akkori, Mikszáth téri épületében esett károkról készült fotók is megtekinthetők a kiállításon.  „Megkondultak újra a harangok” - olvashatjuk a Néphadsereg október 29-i számában. 1956 „nagy eseményei" mellett több, hasonló hétköznapi helyzet mutatkozik meg az újságok lapjain. 

1956-nak állít emléket Sík Sándor Egy fiú fekszik a földön című alkotása. Ez  a vers Sík egyik, valószínűleg 1962-ben keletkezett versnoteszében maradt fenn.
„A fiú arccal fölfelé fekszik.
Elúszik fölötte egy felhő és azt mondja:
Ki lesz, aki megmenekszik?”

A könyvtárban a kiállítás 2022. november 4-ig látogatható. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Esemény ideje
2023. 01. 10. – 16:52