Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Az első könyv a távcsőkészítésről avagy Galilei és a piarista oktatás

A piarista oktatás elindulása új szemléletet hozott a természettudományos oktatás rendszerébe a 17-18. században. Kalazanci Szent József fontosnak tartotta az olvasás és írás mellett a matematika oktatását is, mint a diákoknak kenyeret adó, praktikus tudományt. Ebben a szellemben tanítottak Kalazancius későbbi követői is, akik közül a firenzei piaristák szoros kapcsolatba kerültek Galileo Galileivel is, egyfajta titkári feladatokat is vállalva a tudós mellett. Galilei gyakorlati megfigyeléseken alapuló tudományos elvei pedig átkerültek a piarista oktatás elemei közé.

2022. 09. 28. – 09:29

Könyvajánlók

"Száz vasutat, ezeret..."

Néha meglepő kötetekkel is találkozik a könyvtáros az egyházi könyvtárak polcain keresgélve. Ilyen meglepő felfedezés volt a most bemutatásra kerülő kötet is.

A címe: Die Schule des Locomotivführers : Handbuch für Eisenbahnbeamte und Studirende technischer Anstalten.

Szerzői: Ignaz Brosius (1838-1904) és Richard Koch (1838-1904).

A mozdonyvezetők oktatására szolgáló három kötetes, német nyelvű kézikönyv 1873 és 1875 között jelent meg Wiesbadenben. A gazdag illusztrációkkal ellátott mű végigvezet a gőzmozdonyok teljes szerkezetén:

Az első kötet címoldala Első kötete a mozdony kazánjával, és annak szerelvényeivel (biztonsági szelepek, vízállásmutatók, feszmérők, lövettyűk).

Második kötete a mozdony gépezetével és futóművével foglalkozik.

A harmadik kötet pedig a mozdonyvezetésről, a mozdonyon való szolgálatról ad felvilágosítást.

 

A mű érdekessége, hogy a megjelenés évében, 1873-ban kezdődött el a magyarországi mozdonygyártás, és készült el az első hazai gyártású gőzmozdony a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárakban. Az elsőként elkészült mozdony, a bécsújhelyi Sigl gyár tervei alapján épített MÁV III. osztályú, később 335-sorozatú mozdony volt. Ez a három hajtott tengelyű (C tengelyelrendezésű) mozdony hasonló jellegű gépezet volt, mint ami jelen kötetünk ábráin is megjelenik.

 

Stephenson-rendszerű vezérmű keresztfeje Kevesen tudják, hogy a magyar piarista rendtartomány vasútépítéssel és üzemeltetéssel is foglalkozott. A rend Somogy megyei uradalmában, az ún. Kusztodiátusban a talajviszonyok miatt vált szükségessé egy gazdasági vasút létesítése, mely az uradalmi áruszállítást szolgálta. A vonal Alsóhetény és Gölle között húzódott, és az Attala-Csoma vasútállomáson csatlakozott a MÁV Budapest – Gyékényes fővonalához. Ez a gazdasági vasút Dr. Vámos Károly piarista atya irányítása mellett épült ki 1913-ra. A vasútnak három alkalmazottja volt: egy mozdonyvezető, egy fűtő és egy pályamunkás.

A gazdasági vasút megépítésekor kötetünk már elavultnak számított, nem valószínű, hogy a gazdasági vasút üzemeltetésében, a mozdonyvezető képzésében szerepe lett volna. Valószínűbb, hogy az iskolai fizika-oktatás színesítésére szerezték be. Lövettyű

Esemény ideje
2022. 09. 16. – 14:24