Nyitvatartás:

Hétfő - péntek: 9-16

Hétvégén: zárva

Kapcsolat

Címünk

1052 Budapest,
Piarista köz 1.

Telefonszám

+36(1) 486-4478

E-mail cím

pkk@piarista.hu

Kincseinkből

Biblia Parisiensis (XIII. század közepe)

Könyvtárunk egyik féltett kincse, legrégibb kéziratos kódexünk az ún Biblia Parisiensis. A kötet a XIII. század közepén készült párizsi kódexmásoló műhelyben. Íróanyaga nagyon finom vékony pergamen (velum). A szöveget ún. littera parisiensis írással valószínűleg egy személy írta. A kódex elején megcsonkult, a hiányzó két levelet (Szt. Jeromos bevezetése a Vulgata szövegéhez) a 19. század elején, az újra kötéssel egy időben pótolták, és littera parisisensist utánzó írással kiegészítették.

2023. 01. 14. – 22:09

Könyvajánlók

Képeskönyv Kalazanci Szt. Józsefről (1758)

Terzoli, Stefano: Buzgó ahitatosság, mellyet bóldog Calasanctius Josef … maga Istenes példa-adásival, és sok rendbéli Jó-tételivel, az Ifjúságban fel-ébreztett.  Pest, 1758.

A Buzgó áhítatosság egy diákok számára írt képes életrajzi könyvecske, mely tíz történetet ír le Kalazanci Szent József életéből gyermekek számára. Az  1758-ban Pesten megjelent latin kiadáshoz történetenként egy-egy metszet is társult. Ugyanebben az évben a magyar nyelvű fordítása is elkészült (metszetek nélkül).  A digitális verzió a latin kiadás metszeteivel és a magyar kiadás szövegével olvasható.